dimarts, 17 de febrer del 2009

Raïm de taula

Tant el 'raïm de fer vi' com el 'raïm de taula' tot és raïm de la mateixa espècie vegetal, la 'Vitis Vinifiera'. La diferència entre raïm de 'taula' o de 'fer vi' es deu a les característiques físiques de cada varietal, que les fan més amenes per fer un producte o un altre. Normalment, en l'elaboració de vi, es fan servir varietats de gra petit i pell gruixuda, que solen tenir un gran component aromàtic i cromàtic, aptes per elaborar vins de qualitat.
En canvi, en la producció de raïm de taula s'utilitzen varietats de raïm gran, amb polpa cruixent i pell prima, sovint sense llavors. La producció de raïm de taula requereix molta ma d'obra, els raïms han d'arribar en un perfecte estat visual al mercat i això fa que tinguin costos elevats.
Mendoza és junt amb La Mancha, la principal zona mundial de producció de most de raïm, utilitzat en l'indústria dels refrescs i begudes com aport natural de sucre. Per l'elaboració de most s'utilitzen varietats de raïm de taula, que donen alta productivitat i molt bona concentració de sucre.
Per produir raïm per fer most, es condueix la vinya en forma de pèrgola i s'irriga constantment. Amb això s'afavoreix l'alta productivitat i s'obtenen entre 20 i 30 Tones de raïm per cada hectària.
A les fotos figuren el 'Moscatell de gra gros' i el 'Moscatell d'Hamburg' (de color rosat). Menjar-los directament de la planta és un gust però també et fa anar al wc sovint...