dijous, 5 de febrer del 2009

La Creu del Sud

De nit, els cels de l'Hemisferi Sud, són especialment clars i lluminosos per la menor contaminació ambiental i lumínica. Les constelacions més meridionals només es poden veure al sud de l'Equador, i una de les més celebrades és la 'Cruz del Sur', la 'Southern Cross' en els països anglòfils.La Creu del Sud ve a ser l'equivalent de l'estrella polar a l'H.Nord, l'eix principal de la creu apunta cap el Sud polar i ha servit com a referència d'orientació a exploradors i indígenes de tots els temps.
La creu és una constel·lació formada per cinc estrelles, situades just per sobre la Via Làctia. A més, a l'esquerra de la creu s'observa una zona fosca, una nebulosa coneguda com a 'sac de carbó', una de les més fosques del firmament.
Per tot plegat, la Cruz del Sur és una de les constel·lacions més famoses i que els aborígens australians o els natius americans li han donat múltiples significats mitològics.
Avui en dia la constel·lació s'utilitza com a símbol identificant el Sud, nogensmenys forma part de moltes banderes, com la d'Austràlia, la de Noza Zelanda, o la de Papúa. És curiós el cas de la bandera del Brasil on hi figuren 7 constelacions més, a part de la Creu del Sud.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

m'encanten aquestes curiosiats que expliques... moltes gràcies!!

Anònim ha dit...

si, a mi també, i no deixes mai de sorpendre'm per la varietat de temes que et criden l'atenció!