divendres, 12 de setembre del 2008

11-S

Si es miren les efemérides de l'11 de Setembre, es veu que es tracta d'un dia funest:
- 11-S-1.714: Caiguda del setge de Barcelona.
- 11-S-1.973: Cop militar de Pinochet a Chile. Assassinat d'Allende.
- 11-S-2.001: Atemptat a les torres Bessones de NY.

Avui he aterrat a Chile. Al lloguer de cotxes, m'han explicat que avui havia d'anar amb molta cura, avui és un dia de disturbis a Xile.
Es veu que en els darrers 20 anys, l'11-S havia estat un dia festiu per conmemorar "l'alliberament" de Xile del comunisme. Ara fa 25 anys, Pinochet, amb l'ajuda dels USA, va bombardejar la seu presidencial i es va fer amb el poder del pais, eliminant el govern democràtic i sotmenten al pais a una dictadura de 17 anys.

Desde fa un any, per llei, l'11-S ha deixat de ser festiu i ara, la presidenta Bachelet presideix un acte on es recorda a Salvador Allende, el president democràtic assassinat el 1.973.
Malgrat tot, molta gent porta banderes nacionals per reivindicar el sentit contrari, i a Santiago i d'altres ciutats hi han disturbis de gent que conmemora la 'gesta' de Pinochet. Sorprèn com de la calma aparent aflora la divisió interna del pais, i com la bandera s'utilitza per reivindicar coses completament oposades.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Chile esta mejor sin esos zurdos de mier....

Anònim ha dit...

Si Allende hubiese continuado en el poder hoy tendriamos un pais mas justo y equitativo... sin divisiones, sin odios, mas plural.