dilluns, 28 de juliol del 2008

El Mate

El 'Mate' és pels argentins el que el 'Tè' és pels britànics. El 'mate' és una infusió de la 'hierba mate', i és més que una beguda estimulant, sovint és l'excusa per trobar-se, parlar i la forma habitual de matar el temps.
El mate té un alt contingut de cafeïna, es pren per esmorzar, mig matí, per passar la sobretaula... És molt comú compartir el mateix mate entre varies persones, de fet és groller rebutjar un xarrup de mate o eixugar la cànula que tothom a xuclat (segons qui xucla a mi m'agafen manies...). I encara és més groller, que en una reunió on corre el mate no t'en ofereixin.
Per qui no ho conegui, la herba es dosifica directament al contenidor (no hi han bossetes ni filtres), s'aboca l'aigua calenta i ja es pot xuclar amb la 'palleta' de metall. Crec que prefereixo el tè al mate, el mate el trobo molt fort i requereix molta infraestructura...

Un breu glossari:
-.Hierba mate: La planta objecte de la infusió, Ilex paraguayensis.
-.Mate: Contenidor on es fa la infusió, pot ser de fusta, de carbassa, ceràmica o metall. N'hi ha de tots tamanys, grans i petits, llisos o decorats.
-.Bombilla: Cànula de metall a través de la qual es xucla la influsió.
-.Cebar: Acte de posar aigua al mate, produint la infusió.
-.Cebador: La persona que prepara el mate i el reparteix.
-.Termo: Company inseparable del mate 'outdoor', quan no hi ha un fogó aprop. L'aigua calenta es va afegint a mida que es va xuclant.