dijous, 2 de setembre del 2010

San La Muerte

Ja fa temps que havia parlat de la devoció de molts argentins per alguns sants pagans: el Gauchito Gil, la Difunta Correa, Sant Expédito (aquest no és pagà)... aquests tres serien els més populars.
La fe popular i les supresticions del pais no deixen de sorprendre'm, darrerament he descobert un altre sant per afegir al trio calavera, és en/na San La Muerte. Aquest sant és venerat/-da (no se si és mascle o femella) sobretot a la part nord-est del pais, això són les provincies de Missiones i Corrientes, les de més influència guaraní.

Sembla que la devoció per aquest sant comença amb la barreja en la cultura popular de les deïtats indígenes i la pràctica de ritus catòlics. L'esglesia catòlica no reconeix aquests sants, que romanen arrelats en la fe i la cultura popular de las classes més humils de la població.

En els darrers 20 anys la devoció del sant s'ha extès per la provincia de Buenos Aires i a Mendoza ja han aparegut altars a peu de carretera per retre-li culte quan estàs en ruta.

Els mini altars d'en San La Muerte es distingeixen dels altres sants pels crespons negres que adornen les capelletes i la imatgeria inconfundible.San La Muerte és representat per una figura de la mort (obvi...), és a dir un esquelet amb calavera d'ulls vermells que vesteix una túnica negra i porta una dalla.

Les donacions habituals dels fidels a peu de l'imatge són varies: dolços, ampolles de whisky, cigarrets i flors. Diguem que es podria muntar un 'botellón' als peus de la imatge, molt millor que la Difunta Correa a qui només se li deposita aigua.
San La Muerte té la particularitat que se'l pot invocar per demanar favors, sobretot en temes de mals d'amor, però també se'l pot invocar per desitjar desgràcies als enemics. Està clar allò que la fe no té fronteres. Per si algú té ganes d'invocar-lo, adjunto la pregària reglamentaria...