diumenge, 26 de setembre del 2010

San Antonio - El Álamo

Amb aquest post acabo el periple pels USA. San Antonio és la tercera ciutat de Texas, després de Houston i Dallas. Si tot Texas m'ha semblat molt anglòfona en general (res a veure amb la 'onda' llatina de Miami), a San Antonio ja es comença a intuir la proximitat de la frontera mexicana (a 800 km) per un no se que en les construccions i en els trets de la gent.
San Antonio és famosa per l'equip de bàsquet dels 'San Antonio Spurs' (l'argentí Manu Ginóbili va contribuir a guanyar els 3 anells de la NBA d'aquest equip) però sobretot per albergar les restes del monument més visitat de tot Texas, 'El Álamo'.

'El Álamo' és un monument nacional que simbolitza la independència de Texas de Mèxic. Temps era temps que cap el 1.830 Texas formava part del recent 'regne-federal' de Mèxic, que havia assolit la seva independència de la corona española apenes 20 anys abans. El model d'estat mexicà recient inagurat donava mostres de feblesa i els texans bé que ho van saber aprofitar.
La zona de Texas ('Tejas' pels mexicans) començava a repoblar-se en massa amb colons anglòfons i aquests van impulsar una revolució que duraría una dècada. La batalla de 'El Álamo' només és un dels conflictes que van tenir lloc en els 10 anys de guerra entre els nous estats nord-americans i Mèxic.

La batalla es va produir als finals de febrer de 1.836: en 16 dies de setge, 1.500 soldats mexicans van masacrar els 150 colons texans que defenien una antiga missió jesuítica coneguda com 'El Alamo'. La defensa numantina d'aquell enclau,  junt al perfil llegendari d'algun dels seus defensors (l'aventurer i polític David Crockett) ha passat a l'història dels USA com una llavor de l'esperit nacional. Després de la matança a 'el Álamo', els enfrontaments van continuar, i al crit de 'Remember the Alamo!!!' els colons nord-americans van fer rendir als mexicans a la batalla de San Jacinto proclamant per primer cop la independència de Texas.
A mi m'agrada recordar aquella peli dels 60's que segurament vaig veure algún dissabte a la tarda a casa els avis. Es titulava 'El Álamo' i apareixia el gran John Wayne vestit de David Crockett. Allò de veure els 'vaqueros' lluitant contra soldats vestits a l'estil napoleònic em va quedar grabat...