dimarts, 9 de març del 2010

La cura de la vinya

Com qualsevol ésser viu, la vinya és una planta susceptible de posar-se malalta. Si volem tenir una bona collita de raïm a la tardor, cal tenir-ne cura durant tot l'any, especialment a la primavera. La vinya és com una nena delicada, és sensible a tota mena de mal·lures: fongs, àcars, arnes, cucs... fins i tot virus i bactèries.

Les enfermetats més comunes són uns fongs anomenats 'mildiu' i 'oïdi'. Per protegir la planta d'aquests fongs, es fan varis tractaments al llarg del cicle vegetatiu de la vinya, de forma de protegir-ne les tijes, les fulles i els fruits. La composició dels tractaments és molt variable però el més freqüent és pulveritzar solucions de coure i/o sofre (en líquid o en pols) per evitar els fongs. En llocs com Mendoza (amb un clima molt sec) 3 o 4 pulveritzacions anuals poden ser suficients per evitar l'atac dels fongs, en llocs humits com Galicia, en poden caldre més de 12.



A la foto de sota es veuen els efectes del 'mildiu' (plasmopara viticola) en una fulla de vinya. El 'mildiu' és un fong molt comú en molts tiupus de cultius, quan l'atac passa de la fulla al fruit, la collita corre el risc de perdre's o ser de baixa qualitat.