divendres, 12 de març del 2010

13 centímetres més lluny

Passat el terratrèmol de Xile, i també passades una dotzena de rèpliques, salvant la desgràcia de les pèrdues humanes, s'han fet públiques algunes curioses macro-consequències del mega terratrèmol Richter-8,8, i que han sortit publicades a nombrosos diaris, no m'invento res:

- L'eix de la terra s'ha inclinat 8 cm.: No se quins efectes pot tenir això, però segur que no són bons.

- Els dies s'han fet més curts: desde el terratrèmol els dies són 1,26 microsegons més curts. A causa del moviment de masses terrestre, el gir del planeta ara és un pèl més ràpid. Un microsegon no sembla massa cosa, però això vol dir que complirem anys més ràpid?, que podrem viure més anys? que ens marejarem per rotar més ràpid?

- Tota la zona propera a l'epicentre s'ha bellugat cap a l'oest, Concepción está ara 3,03 m. més a l'oest que abans, Santiago ha bellugat 27 cm, Mendoza está ara 13 cm. més a l'oest!!! i Buenos Aires ha bellugat 5 cm. també a l'oest.

Una mica és com si el continent s'hagi estirat com un xiclet... costa d'imaginar que una ciutat plena de gratacels com Buenos Aires es pugui moure 5 cm. amb arbres i tot, com si res, com si estigués sobre una catifa...

Això vol dir que estic 13 cm. més lluny de Barcelona? No sembla gran cosa, un passet, però això és per sempre? Vol dir que el bitllet d'avió serà més car? Que tinc la familia més lluny?

- Una illa propera a Concepción ha emergit i ara medeix 2 metres més que abans. S'estan fent medicions a l'Aconcagua (6.952 m.) i sembla que hauria augmentat 50 cm l'alçada.
Vol dir que hem de canviar els llibres de geografia? Vol dir que els andinistes ara ho tenen més complicat perquè han de pujar més amunt?
Tot plegat em fa pensar que La Terra és un planeta viu en el qual hi som de préstec, com formigues al jardí...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Necessitem un terratremol amb unes
quantes repliques,un parell de
sunamis per adonarnos de lo petitons que som..No sè si t'adones del privilegi de viure aquet pais,de treballar a la vinya,de fruir d'una natura silvestre,que poc a cambiat en milers d´anys,sols les forces teutóniques que la van performan.Passa-t'ho bè. Mercè.

Anònim ha dit...

Les forces teutòniques?
hail, hail hail!!!