dimarts, 9 de novembre del 2010

Museo Nacional de Antropología de México



Pocs museus m'han flipat tant com aquest, i no és extrany, el Museo Nacional de Antropología de México és un dels millors en el seu gènere a nivell mundial. En les seves sales s'hi exposen restes de les grans cultures que han poblat el pais, desde els primers pobladors fins a la colonització espanyola.

L'exposició comença mostrant uns preliminars de l'orígen de l'home, que si l'orígen és a l'Àfrica, que si la forma dels cranis...que si bla bla bla. En aquest punt em recordava el fallit Fòrum de les Cultures, un cúmul de bones intencions sense substància.

L'espectacle comença quan parla dels primers pobladors americans en creuar l'estret de Behring, uns 30.000 AC. A partir d'aquí es fa un repàs de les diferents cultures mesoamericanes de forma cronològica, mostrant una gran varietat espectacular de restes arqueològiques i obres d'art.

Tres cultures s'emporten la palma per la notorietat dels objectes exibits: la cultura Teothiuacana, la cultura Olmeca i la cultura Maya. En les diferents sales et pots fer-te l'il·lusió d'entrar a tombes, de vistar antigues vivendes, de contemplar temples. La concepció de les sales és molt ample i les explicacions molt abundants si les cerques.

Però si alguna cultura és l'estrella al museu, aquesta és la cultura Asteca. Les principals sales del museu estan dedicades als asteques on s'explica amb tot detall la seva forma de vida, les seves costums, l'ordre social, els seus tenebrosos rituals religiosos. Et fas una gran idea del que Hernán Cortés es va trobar ara fa 500 anys. M'ha agradat moltíssim!!

Sense sortir de la capital he fet un viatge per tot Mèxic, a través de les cultures del seu passat i el resultat és que ara tinc unes ganes bojes de recórrer el pais de debò, per conèixer els paratges on es situen aquests temples i restes, testimonis d'un passat tant diferent a l'europeu. Aviat espero, si em deixen fer vacances...

1 comentari:

Anònim ha dit...

Què`? Ha nat bé per mèxic? Ja et vaig dir que era molt interessant. Has passejat per Teoatiuacan? Què me'n dius de la Plaza Mayor i de les pintures de Ribera?

El contingut del Museu Nacional d'Antropologi es sensacional, però el continent, l'edifici i el seu entorn són esplèndids?

Mercè