divendres, 28 de maig del 2010

El general San Martín

D'entre tots els personatges històrics argentins, el més important, popular i més estimat és sens dubte el 'General San Martín'. San Martín és l'alliberador oficial de l'Argentina, Chile i el Perú de la colonització espanyola.

San Martín era fill d'un governador provincial espanyol del nord argentí. Nascut el 1.778 va ser educat a la península i va fer carrera militar combatent contra la invasió napoleònica, va participar a la batalla de Bailén.

El 1.812 torna a l'Argentina, allistant-se amb els exèrcits populars que s'havien sublevat contra el colonialisme espanyol. Va participar activament en l'alliberació del que es va anomenar les 'Provincias Unidas de la Plata' junt amb l'altre gran 'prócer', el general Belgrano.

El 1.816 forma un gran exèrcit a Mendoza, per atravessar la Cordillera dels Andes. Imagineu un gran exèrcit creuant la cordillera sense carreteres ni ponts, només pels antics camins dels indis.

Allibera Chile i posteriorment per mar, allibera la ciutat de Lima, la gran capital colonial del Virreinat, proclamant la independencia del Perú.
A Lima es troba amb Bolívar, l'altre gran 'alliberador' sud-americà, cedint-li la iniciativa i retirant-se a Buenos Aires.

A Buenos Aires es fastigueja per les lluites intestines pel poder a l'antic virreinat de la Plata (i que durarien 50 anys), es nega a posar-se del costat de cap dels bàndols i s'exilia a França on mor discretament el 1.850.

La petjada de San Martín a l'Argentina és indeleble, diria que totes els pobles i ciutats del pais tenen una avinguda o carrer (acostuma a ser el carrer principal) que s'anomena 'San Martín', i a cada provincia hi trobes un poble o ciutat amb el nom 'San Martín de...'.

Com no podia ser d'altra manera, un dels noms més populars per un infant al pais és Martín o Martina. En el temps que porto a Mendoza (ja han passat més de dos anys!?!?!) he conegut multitud de Martins, tants com Joans, Joseps i ases a casa nostra...

Algunes frases celebres del 'prócer', són de plena actualitat:

'La conciencia es el mejor juez que tiene un hombre de bien'
'Hace más ruido un sólo hombre gritando que cien mil que están callados'
'El que se ahoga no repara en lo que se agarra'
'Si somos independientes, todo lo demás nos sobra'

'Seamos libres, todo lo demás no importa nada'