dissabte, 27 de febrer del 2010

Terratrèmol a Xile

He estat de sort, aquest matí havia de volar a Santiago per trobar-me amb el meu germà i passar el cap de setmana a Valparaiso. A l'aeroport de Mendoza m'he trobat que els vols a Santiago estaven suspesos i llavors m'he enterat de la noticia del terratrèmol.

Ha sigut un terratrèmol molt fort, de 8,8 a l'escala Richter (que va de 1 a 9), 2 punts més fort que el de Haití. L'epicentre ha estat a 400 km al sud de Santiago, molt aprop de Curicó, la zona de vinyes que he fotografiat varies vegades.
El terratrèmol també s'ha deixat sentir a Mendoza, però amortit a 4 punts de l'escala Richter, d'aquests n'he sentit uns quants, tot belluga de forma circular com una batidora...
Chile és un pais preparat pels terratrèmols, la majoria de cases són baixes i de materials lleugers per minimitzar els danys. Els habitants del pais són educats a l'escola sobre que fer en un terratrèmol, normalment cal obrir una porta (per assegurar-se la sortida), aixoplugar-se sota portes i/o taules, tancar llum i gas i sortir a l'exterior si possible.

A mesura que passen les hores la gravetat de destrucció i mort es fa patent. Espero que la determinació dels xilens els ajudi a superar aquests moments d'incertesa.