divendres, 16 de gener del 2009

El Verol

SyrahPinot Noir
El verol ('envero' en castellà, 'veraison' en francès) és un estadi clau de la vinya: representa el moment que la planta comença a madurar els fruits que ha format durant el creixement vegetatiu, acumulant sucres als grans de raïm. Això es veu fàcilment en les varietats de raïm negre, perquè els grans de raïm comencen a cambiar de color per l'acumulació d'antocians i carotens a la pell del gra.
Cada varietat té els seus temps, i la data de verol dona una idea molt aproximada de la data de verema, normalment 50 dies després del verol.
A les fotos es veu una planta de Syrah a dalt, i una planta de Pinot Noir a baix. Ja es veu que el Pinot Noir madura molt abans... Trobo quasi màgic, com any rera any, encara que hi hagin crisi i mil catàstrofes, la natura no perd els seus temps i la collita arriba puntual a la cita.