dissabte, 30 d’octubre del 2010

El Mole


Una de les grans sorpreses per mi aquests dies a Mèxic ha estat descobrir la gastronomia mexicana. Coneixia desde fa temps tot el que donen als restarurants mexicans arreu del món, fajitas, burritos, quesaditas... picant... Però aquí he descobert que la gastronomia mexicana és MOLT més que tot el que es menja en els 'Tex-Mex' arreu del món.

Malgrat que he estat pocs dies he descobert tota una serie de plats fantástics. No puc deixar de parlar del 'Mole'. El mole ve a ser per Mèxic el que el pa amb tomàquet pels catalans, un plat que no es fa arreu més del món i és molt popular per tots els mexicans. El seu orígen és bastant antic, segurament va néixer en les cuines dels nobles que regentaven el virreinat ara fa 300 o 400 anys, i és el resultat de la cultura criolla, barreja dels coneixements i cultura del món indígena i el món colonial. 

El 'Mole' acostuma a presentar-se com una 'petxuga' de pollastre o gall d'indi, acompañada amb una salsa de color marró feta amb una llarguísima llista d'ingredients (no menys de 20) que varien segons el cuiner, segons la ciutat o segons la regió. EL 'mole poblano' és el més clàssic i el que agrada als turistes perquè no és picant, però hi han tants moles com `ciutats al pais.

Un dels ingredients clau de la salsa de mole és la xocolata amarga, que s'utilitza per amalgamar alguns dels ingredients. Un plat amb xolcolata no pot ser dolent oi? Una petita llista de compra: cacau en pols, xocolata amarga, 'chiles ancho', 'chiles mulato', 'chiles pasilla', chipotle, jitomates, ametlles, nous, panses, ajonjolí, clau, canyella, julivert, pebra negra, pebra vermella, ceba, all...

He disfrutat moltíssim el plat, de fet tinc moltes ganes de menjar Mole una altra vegada, però em sembla que no en trobaré als Tex-Mex de Mendoza... hauré de tornar a Mèxic ben aviat...