dilluns, 23 d’agost del 2010

Ischigualasto: 'Triàsic Park'

Ischigualasto és un Parc Nacional al nord de la provincia de San Juan, també és conegut com 'El Valle de la Luna'. El nom està ben escollit, s'hi poden recórrer 60.000 ha de paisatges lunars.
Els 'san-juaninos' diuen que quan en Neil Amostrong va dir allò de 'un petit pas per l'home, un gran pas per l'humanitat' no passejava per la Lluna sinó que estava caminant per Ischigualasto.
En efecte, Ischilaguasto està catalogat per l'UNESCO com a patrimoni de l'humanitat. Passejant pel parc es poden veure formacions rocoses d'allò més extranyes. A sobre podeu veure el paratge anomenat 'el submarino' i a sota 'la cancha de bochas'.
A 'la cancha de bochas' sembla que s'hi ha jugat una gran partida de petanca, boles de pedra extranyament rodones s'extenen capriciosament pel terreny.
Hom diria que és el camp d'entrenament de l'Iñaki Perurena, un dels meus ídols d'infància.
Els terrenys que formen el parc tenen quelcom de molt particular: ara fa 50M d'anys es van produir els plegaments andins i els grans terratrèmols i moviments de terra provocats, van fer emergir la Cordillera dels Andes tal com la coneixem avui.

Mentrestant a Ischigualasto, amb tot aquell merder, van emergir i veure la llum uns antiquíssims estrats terrestres pertanyents al Triàsic i que conformen el paisatge actual del parc. Durant el Triàsic (fa 250M d'anys) té lloc la separació del megacontinent 'Pangea', és per això que els sediments d'Ischigualasto han tingut una importància cabdal en el coneixement de la història geològica del nostre planeta.
El Triàsic és l'edat geològica que precedeix al Juràsic, i que junt amb el Cretàcic completen el Mesozoic, la gran era dels dinosaures. Els dinosaures van dominar el planeta durant més 150M d'anys i a Ischigualasto se'n troben mostres abundants, és un paradís pels paleontòlegs. Per tant d'Ischigualasto en podriem dir 'Triàsic Park'.
Esclar que no s'assembla gens a la peli 'Juràsic park', no n'he vist cap de dinosaure viu, però de fosilitzats si que n'hi ha uns quants. Al museu del parc s'hi pot contemplar el fòssil del dinosaure més antic mai trobat a la Terra, l'Eoraptor.
A dalt un fòssil humà, a sota un exemple de fòssil reconstruit...



1 comentari:

Anònim ha dit...

ESTÀS GUAPÍSSIM A LA FOTO!