dijous, 8 de juliol del 2010

Salinas Grandes

L'altiplà andí es caracteritza per la presència de grans salars. El més gran de tots és el salar d'Uyuni, a Bolivia, que amb 12.000 km2 és tan gran com la provincia de Lleida. Però a cavall de la provincia de Salta i la de Jujuy hi trobem 'Salinas Grandes', a 3.450 m. d'alçada i amb 7.000 km2 és gran com la provincia de Barcelona!!.
Al contrari del que es pugui pensar, aquests salars no tenen res a veure amb el mar. Es formen en conques endorreiques (acabo d'aprendre aquesta paraula) que vol dir que no tenen evacuació natural de l'aigua. Sempre están rodejades per volcans i la sal és el resultat de l'evaporació de l'aigua de fosa de neu que ha drenat a través de les vores dels volcans. És per això que aquesta sal no té contingut en Iode, cosa que la fa diferent de la sal marina.
L'evaporació de l'aigua, deixa unes curioses formes polièdriques al sòl, hom diria que algú s'ha entretingut a dibuixar un estampat gegantí.
Al voltant del salar s'hi poden veure facilment vicunyes, el parent silvestre de la llama, molt semblant al guanaco però més menuda. Aquesta gran superfície blanca dona una sensació d'inmensitat terrible, el reflexe del sol a la sal converteix l'espai en un mirall inmens on se't torra la pell en apenes mitja hora. També dona perque els turistes facin fotos durant hores...