dimarts, 15 de desembre del 2009

La religió a l'Argentina

L'estat argentí és defineix com a laic i la llibertat de culte és una garantia constitucional. Com a Espanya, l'estat li reconeix a l'Esglesia Catòlica un paper preeminent entre tots els credos i compta amb un estatus jurídic i impositiu diferenciat.
Segons dades estadístiques actualitzades, els credos principals del poble argentí són:

- Catòlics: 76%
- Ateus i agnòstics: 11%
- Evangèlics: 9%
- Testimonis de Jeova: 1%
- Mormons: 1%
- Jueus: 1%
- Altres: 1%

Si comparem amb Espanya, l'Argentina gaudeix d'una major variació de religions alternatives al catolicisme, la major part són religions cristianes d'origen protestant.
Com a punt positiu pel credo dominant, m'he fixat que les esglesies catòliques són plenes els diumenges, amb gent gran però també amb gent jove. La 'Verge de Luján', amb santuari a la província de Buenos Aires, és l'equivalent a la nostra 'moreneta'.
Però el que més m'ha cridat l'atenció és que la major variació de cultes religiosos sobre el paper, és fa essencialment visible en els barris més pobres de les ciutats.És en aquests barris d'extrarradi (anomenats 'villas miseria') on les religions alternatives han trobat el caldo de cultiu ideal per sumar fidels al marge del credo catòlic dominant.
Pels seus carrers s'hi troben habitualment parelles de mormons evangelitzadors i sobretot s'hi veuen una infinitat de cartells que anuncien centres de reunió dels credos més pintorescos, almenys per mi.
Sento una gran curiosotat per assistir a les reunions d'aquests credos i experimentar com propaguen la seva fe.També he vist anunciats curanderos (són una religió?), que prometen visionar el futur i suministren pocions especials. Esclar que nosaltres tenim l'equivalent en el Rappel oi?

1 comentari:

Unknown ha dit...

Jo crec que naixerà una nova religió: el Messionisme!!