dimarts, 27 d’abril del 2010

Nuestra Señora de Monserrat (sense -t)

Avui és el dia de la Verge de Montserrat. Ja fa uns dies que sorprès vaig descobrir que a Mendoza hi ha una parroquia dedicada a la Moreneta. Es troba al barri Trapiche de Godoy Cruz, no massa lluny d'on visc.

La parròquia no és gens antiga, es va construir el 1.994 amb les donacions dels fidels del barri i es va dedicar a la Verge de Montserrat per iniciativa d'un capellà i dues families d'orígen català. L'esglesia guarda dues imatges de la Verge provinents de Catalunya, l'una a l'interior de l'esglesia i una altra, minúscula, en una mena de petita gruta a l'exterior.

La parròquia reuneix els fidels d'un barri de treballadors on els parroquians es fan anomenar 'los monserratinos'. Es caracteritzen per ser molt actius dins del barri i tenen una gran devoció per la Verge. Aquest diumenge la Verge surt en processó pel barri (com si fos la romería del Rocio), i al final, els parroquians fan una trobada festiva al voltant del temple on comparteixen dolços i pastissos. Prometo anar-hi per fer-ne un reportatge gràfic.

Aquesta parròquia no és l'única que la Verge té dedicada al pais. La més coneguda es troba a Buenos Aires, de fet hi ha un barri sencer dedicat a la Verge de Montserrat, és el 'barrio Monserrat' (lògic oi?).
Temps era temps que cap el 1.730, un emigrant català hi va fer vestir una capella dedicada a la Verge amb reproducció inclosa en el que llavors era un dels extraradis de la capital del Virreinat de la Plata. El barri llavors era habitat majoritariament per 'negros', eren els 'criollos' barreja de colons europeus, esclaus africans i indígenes. La verge ràpidament va guanyar en devoció, es diu que pel color de la seva pell, igual al dels habitants del barri.
Actualment el 'barrio Monserrat' inclou la part més antiga de la capital, amb 'el Cabildo' i 'la Casa Rosada', segurament els edificis simbòlicament més importants del pais.

Felicitats a totes les Montserrats, sobretot a la meva germana!